Kennisclips en weblectures

Kennisclips zijn korte filmpjes van 5 à 10 minuten met uitleg over één specifiek onderwerp. Weblectures zijn colleges, lezingen of andere presentaties die in zijn geheel worden opgenomen.

– Ervaringen gebruikers

– Do-It-Yourself studio

Do’s and don’ts

Voorbeelden

Bekijk ter inspiratie kennisclips van REBO-collega’s of algemene voorbeelden van Weblectures.nl.

Trainingen

Wil je voordat je aan de slag gaat eerst weten wat de do’s en don’ts van het gebruiken en maken van kennisclips zijn? Volg een van onze gratis (online) trainingen:

• Online training kennisclips
  • Media training voor het maken van kennisclips
  • Een kennisclip maken: de didactische kant (COLUU)

Of bekijk het ‘Handboek kennisclips ontwikkelen’gemaakt door een student-assistent van Privaatrecht.

Zelf een kennisclip opnemen

Het is mogelijk om zelf een kennisclip op te nemen:

• In de do-it-yourself studio.
    De dichtstbijzijnde Do-It-Yourself studio’s zijn op de International Campus Utrecht (ICU) en KNG 80 (binnenstad). Hier kun je zelfstandig desgewenst met didactische en technische ondersteuning gratis een kennisclip opnemen.
  • Op je eigen werkplek.
    Bij het opnemen van een kennisclip achter je bureau
    kun je gebruik maken van de webapplicatie MyMediasite.

Bekijk de do’s and don’ts bij het maken van een kennisclip.

Zelf een hoorcollege opnemen

Een hoorcollege kun je zelf opnemen op:

• Bijhouwerstraat 6-8 in 0.24 (hoorcollegezaal);
  • Kriekenpitplein 1 in het Auditorium (hoorcollegezaal);
  • Overige zalen binnen UU (onder kopje: ‘zelf opnemen van je hoorcollege’)

Bij deze opnames wordt alleen de presentatie en het geluid opgenomen. De docent zelf is niet in beeld. Voor het zelf opnemen van een hoorcollege heb je een MyMediasite accountnodig.

Hoorcollege laten opnemen
Indien je een college of andere presentatie wilt laten opnemen, kun je contact opnemen met de Universitaire opnamedienst Lecturenet. Doe dit – vanwege de drukke werkzaamheden van de dienst – minimaal drie weken van tevoren.

Meerwaarde kennisclips

• Studenten kunnen zich beter voorbereiden, waardoor op het contactmoment dieper op de leerstof ingegaan kan worden.
  • Studenten kunnen hun deficiënties wegwerken (zodat je in je cursus op een bepaald beginniveau kunt starten).
  • Studenten kunnen complexe leerstof nog eens bekijken (zonder dat je het individueel moet uitleggen of het tijd kost in de colleges).
  • Je kunt instructies over bijvoorbeeld het schrijven van een artikel gemakkelijk overbrengen.
  • Je kunt dezelfde kennisclips op meerdere plekken in het curriculum inzetten.
  • Het verlaagt de werkdruk op termijn, doordat je de opnamen een aantal jaren kan gebruiken.
  • Je kunt stof herhalen of extra stof behandelen.

Meer over e-lectures Educate-it UU