Logo Universiteit Utrecht

Educate-it bij REBO

Collega's aan het woord

“Studenten actief door votingtool” – Utz Weitzel


Utz Weitzel (U.S.E.) gebruikt al enige tijd in zijn colleges Shakespeak; een online votingtool. Met de votingtool betrekt Utz studenten actief bij het college en monitort hij of zij de besproken stof onder de knie hebben. Hierdoor geeft hij gemakkelijk een college op maat. Utz vertelt hoe hij dit doet en wat zijn ervaringen zijn.

Verschillende collega´s proberen laptops, mobiele telefoons en tablets te weren uit colleges. Ik moedig studenten juist aan om ze mee te nemen en maak er actief gebruik van. De digitale middelen zorgen ervoor dat ik een groot college levendig houd.

Studenten activeren door te betrekken
Ik laat studenten elke 20 à 25 minuten met hun mobiele telefoon stemmen op problemen die ik voorleg. Dit zorgt ervoor dat studenten actief nadenken, discussiëren met hun buren en reflecteren op wat ze geleerd hebben. Daarnaast hebben de studenten een kleine pauze waardoor ze weer meer concentratie hebben om verder te gaan.

College op maat
De resultaten van de oefeningen geven mij de mogelijkheid om te monitoren hoe goed studenten de stof onder de knie hebben. Ik kan zo nodig het college aanpassen door te versnellen of terug te kijken. Heel vaak, zelfs in een cursus die ik al vijf jaar geef, ben ik verrast welke onderdelen wel of niet bij de studenten binnenkomen.

Tijdsinvestering
Een votingtool kost je niet veel tijd. Shakespeak is een plug-in van PowerPoint en het gebruik ervan is laagdrempelig. Je krijgt in Powerpoint een extra tabblad met vier buttons. Binnen een paar minuten heb je dit onder de knie.

In de les zelf kost Shakespeak wel een paar minuten extra. Ik stel zelf na 20 minuten één of twee vragen. Ik besteed dus ongeveer 15 minuten per hoorcollege aan Shakespeak.

Wat vinden studenten?
De studenten vinden het leuk en 95% doet mee.
(Bekijk bovenstaand filmpje waarin een student van Utz aan het woord komt.)

Hoe zie jij de toekomst van IT in het onderwijs?
In de toekomst zal er niet één model bestaan. Dat is nu ook niet het geval. In sommige cursussen kun je misschien weinig met IT. Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst meer blended learning is en dat er een mix van online en offline cursussen wordt aangeboden.

Meer over Shakespeak

zelf aan de slag

Vragen?

Meer collega’s aan het woord